Musikkindustrien til Norge har lenge vært preget av mange internasjonale artister, men fra 2000-tallet har det kommet flere og flere norske artister og grupper til det norske markedet. Mange av disse har ikke bare fått nasjonal suksess, men også internasjonal. Vi kan vel aldri glemme at A-ha vil forbli en av de klassiske som forbindes med Norge, spesielt med låten «Take on Me».

De fleste av nykommerne til popmusikken i Norge er kvinnelige, og du har sikkert hørt om mange av dem, sånn som Aurora, Sigrid og Astrid S. Men vi har også fått en del mannlige, sånn som Sondre Justad og Kristian Kristensen. Vær med og les videre for å få mer informasjon om hvordan disse og andre artister fikk sitt gjennombrudd.

Kvinnelige popartister

Aurora Aksnes er også låtskriver og har vært aktiv siden 2012. Bare 2 år etter ble hun nominert som «årets nykommer» av P3 Gull, og i 2015 ble hun kåret som «årets nykommer» under Spellemannprisen. Astrid Smeplass, bedre kjent som Astrid S, kom på femteplass i Idol i 2013, og etter det har karrieren hennes tatt fart. Hun vant blant annet «årets spellemann» i 2017.

Sigrid ble et kjent navn da hun i 2013 ble kåret til Ukas Urørt med hennes første låt. I 2018 fikk hun en utmerkelse fra BBC for mest spennende musikk med sanger som «Strangers». Gabrielle har både vært med i Idol og X Factor, og det var i sistnevnte hvor hun ble kjent. Hennes første singel «Ring meg» kom på førsteplass på VG-lista.

Mannlige popartister

Det virker som om den norske musikkindustrien har nå flere kvinnelige enn mannlige popartister, likevel er det fortsatt en del kjente navn, sånn som Sondre Lerche. Han har vært et kjent ansikt siden 2001. Allerede som 16-åring skrev Bergenseren platekontrakt. Hans debutalbum ble rask en internasjonal suksess, og han har blitt nominert til en rekke Spellemannpriser, og stått på store scener sånn som Carnegie Hall.

Sondre Justad er fra Lofoten, og har vært aktiv siden 2014. Hans låter som «Det e over» kunne høres konstant på radioen. Han fikk sitt gjennombrudd med debutalbum «Riv i hjertet», som han ga han ut i 2015. Kristian Kristensen ble kjent da han var med på The Voice i 2013. 2 år etterpå vant han finalen i P3s Urørt med sangen «Lyset».

Norske popgrupper

A-ha ble stiftet i 1982, og deres musikkvideo til «Take on Me», var mye av årsaken til deres globale gjennombrudd. De har tatt en del pauser, men i 2020 skal de ut på en verdensturné. Highasakite ble dannet i 2011, de slapp debutalbumet sitt året etter og de ble nominert til «årets nykommer» under Spellemannprisen. Gruppen består nå av Ingrid Helene Håvik og Trond Bersu.

Popgruppen Donkeyboy fra Drammen skapte overskrifter da de ga ut deres første singel «Ambitions» i 2009, i samarbeid med Linnea Dale. Med debutalbumet slo de en rekke norske single-rekorder. Minor Majority ble stiftet i 1999, og deres første debutalbum kom 2 år senere. De har holdt konserter rundt hele Europa, og i begynnelsen av 2019 ga de de ut sitt sjuende album.

Andre artister som må nevnes

Det er mange artister som har gjort et inntrykk til det norske publikummet. Dagny hadde stor suksess med låten «Backbeat». Ina Wroldsen har skrevet låter for Demi Lovato og One Direction, og har blitt mer kjent med sin låt «Strongest». Julie Bergan ble kjent da hun sammen med Cir.Cuz ga ut låten «Supernova», som lenge lå på norske topplister. Pop-duoen Cir.Cuz hadde sitt gjennombrudd med «Radio».

Internasjonal suksess og veien videre

Når det kommer til pop-sjangeren har det vært mye internasjonal oppmerksomhet rundt for eksempel Sigrid, som har opptrådt på Wembley Stadium, og det er ikke så lenge siden Aurora kom hjem fra sin omfattende verdensturné. Det blir derfor veldig spennende å se hvordan disse og andre artister utvikler seg de neste årene, og hvilket navn som blir den neste til å bli kjent.