Denne artikkelen ønsker å gi deg en oversikt over filmer fra Norge, også hovedsakelig med norske skuespillere. Til tross for at mange av filmene som går på kino i Norge er utenlandske, ofte fra USA og Storbritannia, blir det også produsert en god del filmer her til lands som fortjener å bli anerkjent i større grad. Her er en gjennomgang av de mest kjente.

Om du foretrekker action, spenning, drama, romantikk eller animasjon, så finnes det norske filmer for deg. Hva med Den 12. mann, Kongens nei, eller Kongen av Bastøy? Eller kanskje Børning, Elling eller Kompani Orheim? Dette er filmer som stort sett er filmet i Norges fantastiske geografi som viser landets ulike sider. Uansett hva du er i humør til så har Norge filmer for enhver smak.

Max Manus (2008)

Dette er historien om motstandsmannen Max Manus og hans liv under 2. verdenskrig. Filmen er basert på noen av bøkene til Manus, og er i stor grad en biografisk film som skapte ny interesse for en av Norges krigshelter. Du ser Aksel Hennie i hovedrollen, sammen med blant andre Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen. Filmen er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Filmen handler om Max Manus, som klarer å flykte fra tysk-okkuperte Norge til England, hvor han blir med i Kompani Linge, en gruppe med andre nordmenn som trener for å dra tilbake til Norge for å utføre sabotasje mot tyskerne. I krigens hete klarer Manus å gjøre det han har blitt trent til, men ikke uten å miste noen av sine medsoldater på veien.

Hodejegerne (2011)

Filmen er basert på boken av samme navn, skrevet av Norges krimforfatter Jo Nesbø. Den er regissert av Morten Tyldum, som også er kjent fra NRK produksjonen Buddy, dramakomedie fra 2003. I filmen ser du Aksel Hennie og Nicolaj Coster-Waldau, som er innehavere av de to hovedrollene. For dem som er interessert i krim og spenning er dette en passende film.

Hodejegerne handler om Roger Brown, hodejeger og kunsttyv. Han er en karismatisk person som tilsynelatende har alt, men han sliter med økonomi, noe som fører til at han planlegger å stjele et verdifullt maleri for å bli kvitt sin egen økonomiske gjeld. Offeret hans er derimot ikke en uskyldig mann, og Brown finner fort ut at han stjeler fra feil person.

Flåklypa Grand Prix (1975)

Dette har blitt en norsk klassiker og det er en av de mest sette norske filmene. Den er regissert av Ivo Caprino, og er en unik film grunnet stop-motion teknikken som ble brukt med dukker. Flåklypas suksess har resultert i at filmen har blitt oversatt til flere titalls språk og det har blitt produsert flere filmer basert på to av karakterene, Solan og Ludvig.

Flåklypa handler om Reodor Felgen, sykkelreparatør, som bygger en bil for å delta i Flåklypa Grand Prix, billøpet i den lille fjellbygden. Han og hans to assistenter, Solan og Ludvig, jobber hardt for å få bilen klar til løpet, men møter hindringer underveis, også fra konkurrenter som saboterer for filmens helter. Dette er en spennende film som passer for filmglade personer i alle aldre.

Trolljegeren (2010)

Denne fantasy-filmen (regissert av André Øvredal) ligner en dokumentar om trolljegeren Hans (spilt av Otto Jespersen) og tre studenter som blir med jegeren ut i skogen. Hans jobber for TST, Trollsikkerhetstjenesten, som forvalter trollbestanden og sørger for at trollene ikke utgjør en trussel. Filmen baserer seg på norsk folklore, og de animerte trollene ligner på Theodor Kittelsens visuelle tolkning av Asbjørnsen og Moes eventyr.

Bølgen (2015)

Bølgen (regissert av Roar Uthaug) er et katastrofedrama satt til flotte Geiranger. Her er det stor sannsynlighet for at bebyggelsen vil bli tatt av en flodbølge dersom en del av fjellet Åkerneset løsner og faller ned i fjorden. Omstendigheter gjør at Kristian Eikjord (spilt av Kristoffer Joner) befinner seg midt i bygda da fjellet raser, og det er en kamp mot klokken for å redde familien.