I motsetning til Hollywood, har vi kun en håndfull kjente skuespillere som går igjen i de fleste norske filmproduksjoner. Du har kanskje lagt merke til at Kristoffer Joner er med i nesten alle norske filmer? Vel, Norge er et lite land, og sånn sett er ikke dette så rart. Dessuten er de få skuespillerne vi har utrolig dyktige og troverdige i sine roller.

Det er ikke enkelt å slå gjennom som skuespiller i Norge, da det norske publikummet har en tendens til å like de allerede «kjente og kjære» skuespillerne. Dette vet filmprodusentene, og det er nok også grunnen til av de samme ansiktene dukker opp i mange filmer. I denne guiden skal vi se nærmere på noen av Norges mest kjente nåværende skuespillere.

Janne Formoe

Janne Formoe er nok for alle et kjent navn. Kanskje aller mest fordi hennes far er selveste Terje Formoe, også kjent som «Kaptein Sabeltann». Hun spilte Sunniva i familieforestillingene om Kaptein Sabeltann fjorten somre på rad, i Kristiansand Dyrepark. Fra 2010 til 2012 spilte hun rollen som Mona Lizzie Olsen, i den meget populære og kjente TV-serien «Hotel Cæsar».

Hun var også medprogramleder i «Sommer i Dyreparken» på TV2, tre somre på rad. I den populære serien «Neste Sommer» har hun spilt rollen som Eva, som er en av hovedrollene i serien. Der har hun vært med siden 2014. Høsten 2019 har hun vært dommer i TV-programmet «Norske Talenter», som går på TV2. På privaten er hun forlovet med musikkprodusenten Jan Fredrik Karlsen.

Pernille Sørensen

Pernille Sørensen er ikke bare en anerkjent skuespiller, men også en kjent komiker. Hun har jobbet mye innenfor både TV, radio og på scenen. Hun er en av skaperne, samt skuespiller i serien «Melonas» som gikk på NRK fra 2002 fram til 2006. I 2003 fikk hun komiprisen for årets nykommer, og siden det har det bare gått oppover.

I 2009 debuterte hun i sin aller første spillefilm i filmen «Knerten», og spilte også i oppfølgeren «Knerten gifter seg» året etter. Høsten 2013 fikk hun rollen som Lisbeth Berg i serien «Side om side». Siden 2015 har hun vært fast paneldeltaker i «Nytt på Nytt», etter at hun tok over for Ingrid Gjessing Linhave. Pernille er gift med komikeren Dagfinn Lyngbø.

Ane Dahl Torp

Ane startet sin skuespillerbakgrunn i Bærum Barneteater, og tok utdanningen sin ved Statens Teaterhøgskole. Hun er datter av Arne Torp som er professor i nordisk språk, og lektor Berit. Hun har fått mange priser for sine roller opp gjennom årene, og dette er absolutt velfortjent. I 2004 fikk hun «Folkets filmpris», og i 2007 vant hun «Gullruten» for beste kvinnelige skuespiller.

Hun har spilt i flere kjente filmer/serier som «Skjelvet», «Bølgen», «Død snø», «Lønsj», «Kong curling», «1001 gram» og «En god nummer to». I 2018 kapret hun rollen som Varg ILs trøndersktalende fotballtrener i serien «Heimebane», hvor hun blant annet spilte mot John Carew. For serien ble hun kåret til vinneren av prisen for beste kvinnelige skuespiller av Gullruten, i 2018.

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro er sønn av skuespiller Nils Ole Oftebro. I 2004 kom han inn på Statens teaterhøgskole i en alder av kun 18 år, som er tidenes nest yngste. Han har medvirket i både norske, svenske og danske filmer. Filmer du kanskje har sett han i er blant annet «Max Manus», «Kon-Tiki», «Bare Bea», «Reisen til julestjernen» og «Varg Veum – svarte får».

Kristoffer Joner

Du har mest sannsynlig hørt om Kristoffer Joner. Han var med i Rogaland Teaters barneteater fra han var kun fjorten til tjue år gammel. Karrieren hans startet med en rolle i serien «Offshore» som gikk på NRK i 1996, til serien var ferdig i 2000. Han vant i 2005 en Amandapris, og prisen for beste mannlige hovedrolle i 2015 for filmen «Bølgen».