EDM er en forkortelse av elektronisk dansemusikk, og omfatter en rekke sjangere innen elektronisk musikk. Felles for disse er at musikken er produsert for å spilles av DJ-er på blant annet nattklubber, og tempoet på musikken er raskt med et bassmønster som repeteres. EDM-musikken så dagens lys på begynnelsen av 70-tallet som et resultat av fremveksten til nattklubber, diskoteker og moderne DJ-ing.

Felles for denne type musikk er at de vanlige instrumentene slik som gitar, fløyter og fioliner ble droppet, og disco-produsentene valgte heller trommemaskiner og synthesizere. Her i Norge har EDM-musikken for lengst blitt svært populær, og vi har fått se landsmenn som har gjort stor suksess innen sjangeren. Vi skal ta en nærmere titt på noen av dem som har høstet stor hyllest verden over.

Kygo

Kygo (Kyrre Gørvell-Dahll) er sett på som en av de største og mest suksessfulle EDM-musikerne i Norge. Han kommer fra Bergen, og ble først kjent fra videoer han lastet opp på Soundcloud og YouTube der han publiserte sangene sine. Disse fikk etter hvert over 400 millioner treff, og det var begynnelsen på hans suksesshistorie. Han nådde raskt over 1 milliard avspillinger på Spotify.

I mai 2014 fikk han forespørsel av Coldplay om å lage en remix av sangen deres «Midnight», og han har også produsert remixer for både Ed Sheeran, Ellie Goulding og Marvin Gaye. Han har siden da gitt ut flere singler, og gjort stor internasjonal suksess med låter som «It Ain’t Me», «Stole the Show» og «Here for You», og han har utgitt to studioalbumer.

Alan Walker

Alan Olav Walker ble født i England, men vokste opp i Norge. Han har en britisk far og en norsk mor. I likhet med Kygo ble Walker kjent ved å poste musikken sin på YouTube, hvor han raskt fikk flere millioner visninger. I 2014 signerte han platekontrakt, og ga kort tid etter ut singelen «Fade». Det tok under to uker før den toppet listene.

Alan Walker fulgte opp med singlene «Spectre» og «Force» som han gjorde stor internasjonal suksess med. Etter det ble Walker svært kjent innen EDM-sjangeren, og har fortsatt med å gi ut sanger som sprenger hitlistene. I 2016 vant han i klassen for «Årets låt» under Spellemannsprisen, og ble kåret til «Årets spellemann» i 2018. I tillegg har han vært nominert en rekke ganger.

Freddy Kalas

Freddy Kalas (Fredrik Auke) er en EDM-musiker som kommer fra Drammen. Kalas er spesielt kjent for det filosofiske preget i sangene sine, og de som hører på musikken hans vil raskt merke at teksten utgjør en stor del av sangen. De mest populære låtene til Freddy Kalas er «Jovial» og «Pinne for landet». Han tar også i bruk artistnavnet «Freddy Genius».

I 2016 deltok Freddy Kalas i Melodi Grand Prix med låten «Feel Da Rush», og endte til slutt opp på en sterk andreplass i finalen. Sangen ble en stor hit i Norge, og lå hele 21 uker på VG-lista. Kalas er broren til Simen Auke som er med i den kjente DJ-duoen Broiler, og han har samarbeidet med denne gruppen ved flere anledninger.

Seeb

Seeb er en norsk EDM-gruppe som består av Espen Berg og Simen Eriksrud. De har produsert remixer for mange kjente artister, og ble for alvor kjent da de ga ut en remix av Mike Posners sang «Took A Pill in Ibiza». Denne fikk over 730 millioner strømminger på Spotify i 2016. De har også jobbet med artister som David Guetta og Ed Sheeran.

Röyksopp

Röyksopp er en gruppe fra Tromsø som spiller elektronisk musikk, og består av medlemmene Torbjørn Brundtland og Svein Berge. Gruppen ble dannet i 1998, og de debuterte med singelen «So Easy». Med store hitlåter som «Only This Moment» og «The Girl And The Robot» har de vært med på å farge norsk EDM-historie, og de har vunnet Spellemannsprisen hele seks ganger.